Diana-Elena Ichim

Distopii ale prezentului. Trăirea activă și alternativa virtuală a vieții

Licență Fotografie, Video, Procesarea computerizată a imaginii

Sesiunea: iulie 2020

Coordonatori: Lect. univ. dr. Lavinia German și Prof. univ. dr. Florin Grigoraș

Lucrarea serială a Dianei Ichim chestionează relațiile sociale familiale din două perspective supuse chestionării automatismelor comportamentale cotidiene. Aici, fie familia e prinsă într-o rețea de habitus-uri ale conviețuirii, fie una dintre membrele familiei e capturată în lumea virtuală a tehnologiei ubicue. Seria de fotografii, care par a documenta, ca într-o parabolă morală, scene din viața cotidiană a unei familii, e construită  progresiv, pornind de la o scenă banală în care familia se află la masă, iar una dintre membrele familiei e conectată la spațiul virtual prin intermediul tehnologiei smart a telefonului mobil, și parcurgând alte scene familiale în care ruptura dintre membrii familiei devine din ce în ce mai evidentă până la transformarea utilizatoarei gadgetului într-un avatar din mediul virtual. În pofida rezonanței cu o critică socială a excesului conectării la noile tehnologie, seria de fotografii creează o retorică indecisă cu privire la alegerea modurilor de trăire a vieții de zi cu zi.

Diana-Elena Ichim, Distopii ale prezentului. Trăirea activă și alternativa virtuală a vieții, 2020; serie fotografică, imagini digitale de dimensiuni variabile și portrete generate cu ajutorul unor programe dedicate

Imagini cu instalarea proiectului Dianei-Elena Ichim, Distopii ale prezentului. Trăirea activă și alternativa virtuală a vieții (Expoziția Absolvenților Foto-Video 2020, Galeria Victoria Iasi, 20-30 iulie 2020).
Diana-Elena Ichim, Distopii ale prezentului

Acest proiect face parte din expoziția online cu lucrări selectate de la examenele de licență și disertație din iulie 2020 ale studenților de la programele de studii în Fotografie, Video, Procesarea computerizată a imaginii, Pictură, Sculptură, Artă Murală, Teorii și Practici în Artele Vizuale, din cadrul Facultății de Arte Vizuale și Design, Universitatea Națională de Arte „George Enescu” din Iași. Selecția a fost realizată de Cătălin Gheorghe, conf. univ. dr. în cadrul programelor de studii în Istoria și Teoria Artei și în Teorii și practici în artele vizuale, Facultatea de Arte Vizuale și Design, UNAGE Iași.