FILM – proiect curatorial

Curator: Matei Bejenaru

26 septembrie – 7 octombrie 2018

26.09 – 07.10.2018
Galeria Aparte, Str. Teodor Codrescu, nr. 1, Iași
Vernisaj: 26.09.2018, de la 18:00

12.10 – 20.10.2018
WASP Working Art Space and Production, București
Vernisaj: 12.10.2018, de la 20:00

Curator: Matei Bejenaru

Artisti:
Cătălin Soreanu “Interlaced” video, 9’32”, 2018
Lavinia German “Acolo” video, 9’38”, 2018
Ciprian Ciuclea “Portretul lui Shizuo Takano” Instalație video
Diana Dulgheru “WAVE” Instalație audio – video
Irina Botea Bucan și Jon Dean “Double Breath” video, 2018
Sorin Vreme “Barja 44, Barja 45” Film video HD, 45 min

Manager de proiect: Andreea Căpitănescu

4Culture, în parteneriat cu WASP Studios, Universitatea Națională de Arte “George Enescu” și Centrul de Fotografie Contemporană din Iași lansează miercuri 26.09.2018 la Galeria Aparte din Iași, prima expoziție din cadrul “FILM – proiect curatorial”

Matei Bejenaru, curatorul expoziției, alături de Cătălin Soreanu, Lavinia German, Ciprian Ciuclea, Diana Dulgheru, Irina Botea Bucan & Jon Dean și Sorin Vreme, propun o analiză a statutului filmului în timpul digitizării accelerate a informației precum și tipuri de narativitate pe care aceștia le dezvoltă în raport cu memoria mediului. Imaginea în mișcare memorată pe o peliculă cinematografică, bandă magnetică sau pe un hard disk ori card de memorie devine imagine dinamică, având caracteristici foarte diferite, de la cea high-tech a industriei cinematografice până la imaginea săracă, poor image, definită astfel de artista și teoreticiana Hito Steyerl.

Expoziția conține filme și instalații video, fotografii, proiecte de sunet experimental, realizate de artiști români ce lucrează constant cu mediul și care pun în discuție filmul de artist în raport cu cinema-ul clasic, galeria de artă contemporană și mediile digitale online. Contrar situației din sala de cinema, spectatorul va putea să se plimbe prin spațiul expozițional, având o relație mobilă și dinamică cu ecranele de proiecție. O parte din proiectele expuse vor explora istoria mediului și modalitățile prin care captăm, codificăm și proiectăm, informația vizuală, altele provoacă noi interacțiuni ale spectatorului cu dispozitivele filmice în ideea amplificării percepției vizuale a spațiului.

“Film – proiect curatorial” este co-finanțat de AFCN – Administrația Fondului Cultural Național.

▪▪▪▪▪▪▪▪▪▪▪▪

“Înainte de a fi un spectacol vizual, filmul este o manieră de a gândi în imagini (Philippe-Alain Michaud, Sur le film, Editions Macula, Paris, 2016, pag.7). Evoluția de la dorința de a reprezenta dinamic vizibilul prin dematerializarea acestuia, în filmul clasic, către analiza structurilor formale ale imaginilor, precum și a înregistrării și proiectării acestora din cinematograful experimental, a condus către integrarea mediului filmului în galerii și muzee alături de alte forme de artă contemporană. Aici, artiștii vizuali investesc filmul cu noi valențe și semnificații datorită fuzionării proprietăților intriseci ale mediului, lumina, durata, mișcarea, cu altele noi legate de prezența fizică, aparatul și suprafața de proiecție, fascicolul de lumină. Astfel, filmul nu reprezintă doar o reprezentare ci și o prezență fizică într-un spațiu prin dispozitivele care fac posibilă percepția sa” – Matei Bejenaru, curatorul expoziției și al proiectului.

Proiectul a fost gândit în două dimensiuni: o expoziție, precum și un workshop cu tineri participanti din Bucuresti si Iasi, intitulat “Camera prezentă” și coordonat de artista si curatoarea Lavinia German, în perioada 6 – 10 octombrie, la WASP Working Art Space and Production. Workshop-ul propune să exploreze relația cameră-timp-corp, interogând caracteristicile mediului video, practicile artistice din domeniului filmului experimental și metodele conceptuale de construcție a imaginii dinamice.

Filmele experimentale realizate în cadrul workshop-ului vor fi integrate în expoziția din București, în perioada 12 -20 octombrie 2018, la WASP – Working Art Space and Production, Str. Ion Minulescu 67-93.

Producător: Asociația 4Culture
Co-producător: WASP Studios
Parteneri: Universitatea Națională de Arte “George Enescu”, Centrul de Fotografie Contemporană din Iași și Galeria apARTe din Iași

Proiect cultural co-finanțat de Administrația Fondului Cultural Național.
Proiectul nu reprezintă în mod necesar poziţia Administrației Fondului Cultural Național. AFCN nu este responsabilă de conținutul proiectului sau de modul în care rezultatele proiectului pot fi folosite. Acestea sunt în întregime responsabilitea beneficiarului finanțării.

Parteneri media: Radio România Cultural, Zeppelin, Revista Arta, Modernism.

www.waspmagazine.com
www.4culture

© Irina Botea Bucan & Jon Dean / With Wind. Double Breath / Film still / 2018