Vernisajul Trienalei Internaționale de Artă Textilă – TexpoART 2023, Ediția a VI-a va avea loc pe data de 11 mai 2023, ora 13:00 la Galeria de Artă Aparte a Universității Naționale de Artă „George Enescu” Iași (Strada Codreanu nr.6 – https://aparte.arteiasi.ro/).

Cu această ocazie galeriile Uniunii Artiștilor Plastici din Romania – Filiala Iași „Theodor Pallady” și „Nicolae Tonitza” (Strada Lăpușneanu nr. 7-9 Iași – https://uapriasi.ro/contact/), ce găzduiesc și ele lucrările de artă participante în expoziție, se deschid pentru public.

Perioada expoziției: 10 mai – 30 mai 2023

Programul galeriilor: luni – vineri, între orele 10:00 – 18:00.


Trienala Internaţională de Artă Textilă TexpoArt își propune crearea de relații cultural-artistice prin promovarea Universității Naționale de Arte „George Enescu” din Iași la nivel mondial. Evenimentul ajuns la cea de-a VI-a ediție, constituie o certificare a importanţei şi recunoaşterii învăţământului artistic ieşean. La ediția din acest an s-au înscris artiști din 24 de țări. (Canada, Polonia, Coreea de Sud, Franța, India, Germania, Spania, Austria, Australia, Elveția, Marea Britanie, USA, Italia, Cehia, Republica Moldova, Slovacia, Finlanda, Croația, Danemarca, Suedia, Norvegia, Belgia și România).
Trienala Internaţională de Artă Textilă TexpoArt este un eveniment marcant, unic în țară prin amploarea și importanța sa. O dată la trei ani publicul larg, studenții și profesioniștii din domeniul artistic au ocazia să vadă lucrări realizate în materiale și tehnici inovative, rezultate în urma unor teme de creație artistică din cele mai îndepărtate colțuri ale lumii. Se creează astfel noi oportunități de colaborare internațională și de promovare reciprocă pentru toate domeniile artistice aflate sub tutela instituției.

Această manifestare unică în țară ca amploare este ocazia prin care se poate etala diversitatea, multiculturalitatea și plurivalențele pe care artele textile le pot avea. Prin această manifestare trienală, Iașul este pus pe harta marilor orașe, centre culturale ce oferă oportunități tinerilor artiști creând un mediu propice dialogului și dezvoltării socio-culturale. Edițiile anterioare ale Trienalei Internaționale de Artă textilă TexpoArt au reunit peste 300 de artiști de pe 4 continente care și-au expus lucrările pe simezele din orașul Iași, în diferite locații prestigioase: Galeriile de Artă Cupola și N.N. Tonitza (2008 și 2011), Galeriile Fundației Regale M. Eminescu (2014), Galeriile Universitas ale Universității Naționale de Arte G. Enescu (2017), Galeriile de Artă Victoria și Th. Pallady ale UAPR filiala Iași (2020).
Anul acesta Trienala Internaţională de Artă Textilă TexpoArt are ca temă NEW REALITIES, ca manifestare artistică față de modul de percepere personal al situațiilor geo-politice actuale. Transpuse în textil, eforturile creative de adaptare presupun abordări îndrăznețe, neconvenționale, depășind limitele tradiționalismului, ca tehnică și ca sistem de organizare compozițională, care surprind dinamica și transformările lumii contemporane în aventura artistică a creației. La această ediție participă artiști din țări de pe patru continente (Asia, America, Australia și Europa) fiecare venind cu propria abordare tehnică și conceptuală a temei de cercetare propuse. Nume de referință ai domeniului textil din România și din marile centre universitare s-au alăturat unor personalități cu recunoaștere mondială.
Sub auspiciile Universității Naționale de Arte „George Enescu”, în colaborare cu Uniunea Artiștilor Plastici din România și Primăria Municipiului Iași, TexpoArt a devenit un eveniment de referință, un reper în viața artistico-culturală internațională.

Trienala Internațională de Artă Textilă – TexpoArt NEW REALITIES va fi găzduită în perioada 10-30 Mai 2023 de trei galerii renumite din Iași (Galeriile de Artă „Nicolae Tonitza” și „Theodor Pallady” ale U.A.P.R. filiala Iași (https://uapriasi.ro/galerii/ ) și la Galeria „Aparte” U.N.A.G.E. Iași (https://aparte.arteiasi.ro/).

Vă invităm să luați parte la deschiderea oficială a Trienalei care va avea loc pe data de 11 mai 2023, ora 13:00 la Galeria de Artă Aparte a Universității Naționale de Artă „George Enescu” Iași (Strada Codreanu nr.6). Expoziția este prezentată de Profesor univ. dr. Miruna Hașegan, curator al manifestării și de criticul de artă Lector univ. dr. Maria Bilasevschi.

Coordonatorul proiectului expozițional: Conf. univ. dr. Ecaterina Mărghidan
Promovare: Cercetător Științific dr. Mirela Ștefănescu

Evenimentul este inclus în ciclul de manifestări Ziua porților deschise U.N.A.G.E. 2023.

Programul galeriilor: Luni – Vineri, între orele 10:00 – 18:00.