Notes from public walks / Note din plimbări publice

o expoziție-laborator de Sabine Zahn, cu o plimbare publică de Florin Bobu și Cătălin Gheorghe

2 – 9 noiembrie 2021

NOTES FROM PUBLIC WALKS / NOTE DIN PLIMBĂRI PUBLICE
o expoziție-laborator de Sabine Zahn, cu o plimbare publică de Florin Bobu și Cătălin Gheorghe

Galeria Aparte
2 – 9 noiembrie 2021
Deschiderea: 2 noiembrie 2021, ora 5 pm

Un proiect de expoziție-laborator realizat de Asociația Compania FaPt – Fabrica de Artă și Producție Teatrală și Centrul Cultural German din Iași, în colaborare cu Vector Studio, CEAR – Centrul de Cercetare Estetică și Creație Artistică din cadrul Universității Naționale de Arte „George Enescu” din Iași și Asociația 1+1 (Iași), cu sprijinul Primăriei Municipiului Iași și Goethe Institut.

Extinderea orașului în patru pași
un proiect participativ realizat de Sabine Zahn (Germania)

„Extinderea orașului în patru pași” este o invitație de a crea orașul pe cont propriu. Chiar literal, puteți lua cartea-atelier și să o parcurgeți, pentru a vedea ce vă inspiră în gândire și în acțiune. Unele dintre instrucțiunile cărții sunt alese pentru a fi testate în orașul Iași: puteți să alegeți unele carduri și să le să le luați cu voi pentru a încerca punerea la lucru a instrucțiunilor.
Materialele își au originea în derularea proiectului Stadterweitern din Berlin în 2020 – și sunt menite să călătorească și să fie aplicate în diferite situații urbane de către oricine este interesat să schimbe relațiile și, prin urmare, spațiul. Iașiul este primul loc în care călătorește în formatul fizic al cărții și al spațiului. Mai multe informații putei găsi pe website-ul stadterweitern.de


Fragmente dintr-o plimbare pe timp
o plimbare publică cu Florin Bobu și Cătălin Gheorghe

Lucrarea imaginează o călătorie realizată în Iași, în 1989, pentru a întâlni colectivul de arhitecți ai ICPROM Iași (Institutul de Cercetare și Proiectare Moldova) care au conceput, în cea de-a doua jumătate a anilor ’60 și începutul anilor ’70, o serie de proiecte ale unor piețe publice din Iași „ca și cum” acestea ar fi fost în cele din urmă cu adevărat realizate.

Expoziția-laborator se derulează în cadrul proiectului cultural „UnderAct 2020 – Program de rezidenţe și mobilitate artistică”, susținut de Primăria Municipiului Iași prin intermediul Programului Anual de Finanțare Nerambursabilă destinat proiectelor culturale propuse de organizațiile nonguvernamentale din Municipiul Iași.

Programul „UnderAct” are ca scop îmbunătăţirea parcursului profesional al artiştilor, încurajarea inter/transdisciplinarității în artele contemporane, a mobilității artistice și a dialogului cultural. Programul se adresează artiștilor români și străini cărora li se oferă oportunitatea de a cunoaște mediul cultural ieșean, de a interacționa cu artiști locali și de a realiza producții artistice, workshop-uri, întâlniri de tip masterclass.

Fotografiile care ilustrează lucrarea „Fragmente dintr-o plimbare pe timp. O plimbare publică cu Florin Bobu și Cătălin Gheorghe” sunt prezentate cu bunăvoința Habitat Proiect, din a cărei arhivă provin, planșele fiind realizate, în cea de-a doua jumătate a anilor ’60 și începutul anilor ’70, de colectivul de arhitecți ai ICPROM Iași (Institutul de Cercetare și Proiectare Moldova).

Sabine Zahn este o artistă și coregrafă stabilită la Berlin. În proiectele sale, Sabine este interesată de explorarea relațiilor dintre spațiul urban și corpurile umane, precum și de influența lor mutuală. Ea lucrează întotdeauna în strânsă cooperare cu alți artiști și urbaniști pentru a dezvolta formate participative, stabilind noi relații între artă și mișcările sociale. A urmat cursuri de Studii teatrale și Jurnalism la Leipzig, studiind ulterior actoria și teatrul de mișcare la Scuola Teatro Dimitri din Ticino. A avut și o bursă postuniversitară la Zadek / Stromberg. A colaborat cu colectivul de arhitecți raumlaborberlin, realizând lucrări de artă în spațiul public cu problematici urbane și sociale. Accesând diverse burse, precum Research Fellowship 2017 sau Tanzstipendium 2013, ea își desfășoară activitatea de cercetare nu numai în Berlin, ci și, printre alte locuri, în Medellin sau Kaliningrad. www.lovelabours.net

Florin Bobu este un artist, curator și producător român care trăiește și lucrează în Iași. A studiat Media Art, Secţia Media Art (B.A., 2005), precum și Sculptură, Secţia Sculptură, (B.A., 2005) ArtEZ/AKI, Akademie voor beeldende kunst en design, Enschede, Olanda. În 2018 a absolvit cursurile de curatoriat CuratorLab din cadrul Universității Konsfack din Stockholm, Suedia. Din 2012 este președintele Asociației 1+1, instituţie nonprofit ce doreşte să promoveze rolul artistului contemporan în societatea românească consolidându-i statutul, discutând responsabilităţile artistului şi susţinând practicile artistice. Tot din 2012 este co-curator voluntar al tranzit.ro/ Iași. www.unuplusunu.org

Cătălin Gheorghe este teoretician, curator, editor și conferențiar universitar la Universitatea Națională de Arte „George Enescu” din Iași, unde predă cursuri de Teorii și practici ale cercetării artistice, Studii și practici curatoriale și Studii vizuale aplicative. Este curator al platformei educaționale de cercetare critică și producție artistică „Vector – studio de practici și dezbateri artistice” din 2007 și editor al seriei de publicații „Vector – cercetare critică în context” din 2005. www.vector.org.ro