Eduard-Andrei Verde

Aspecte ale identității sociale în fotografia documentară

Master Fotografie, Video, Procesarea computerizată a imaginii

Sesiunea: iulie 2020

Coordonatori: Prof. univ. dr. Matei Bejenaru, Prof. univ. dr. Florin Grigoraș

Eduard-Andrei Verde realizează o investigație vizuală a spațiului public înainte și în timpul celor două stări pandemice declanșate de reacția la răspândirea epidemiei COVID 19 în România. Seriile fotografice au la bază un pattern construit din 3 momente cheie: portrete statice, în poză, ale oamenilor în stradă înainte de declanșarea pandemiei, spațiile publice complet nepopulate din timpul stării de urgență, care a dus la izolarea oamenilor la domiciliu, și revenirea la portretizarea singulară a oamenilor, însă în timpul stării de alertă, după ridicarea restricțiilor de circulație a persoanelor. Dacă în portretele oamenilor, surprinse în planuri medii, se pot clar identifica două momente psihologice diferite, înainte și după erupția pandemiei, în imaginile care surprind spațiile urbane pustii se pot imagina diferite alte situații de impact emoțional.

Imagini din proiectul Aspecte ale identității sociale în fotografia documentară de Eduard Verde, 2020; serie de fotografii documentare dispuse în triptic, printuri digitale, dimensiuni variabile
Alte imagini din proiectul Aspecte ale identității sociale în fotografia documentară de Eduard Verde, 2020

Acest proiect face parte din expoziția online cu lucrări selectate de la examenele de licență și disertație din iulie 2020 ale studenților de la programele de studii în Fotografie, Video, Procesarea computerizată a imaginii, Pictură, Sculptură, Artă Murală, Teorii și Practici în Artele Vizuale, din cadrul Facultății de Arte Vizuale și Design, Universitatea Națională de Arte „George Enescu” din Iași. Selecția a fost realizată de Cătălin Gheorghe, conf. univ. dr. în cadrul programelor de studii în Istoria și Teoria Artei și în Teorii și practici în artele vizuale, Facultatea de Arte Vizuale și Design, UNAGE Iași.