Artist Talk: TOBIAS ZIELONY
Miercuri, 14 octombrie 2020, ora 18:00
Online, pe platforma Microsoft Teams

Prezentarea practicii artistice a artistului german Tobias Zielony este un eveniment discursiv, parte a unei serii de evenimente dedicate artelor vizuale contemporane, organizate în această toamnă de Asociația Compania FaPt, în parteneriat cu Centrul Cultural German Iași și Galeria Aparte (spațiul de proiecte al Facultății de Arte Vizuale și Design din cadrul Universității Naționale de Arte „George Enescu” Iași).

Acest eveniment este realizat în cadrul proiectului cultural „UnderAct 2020 – Program de rezidenţe și mobilitate artistică” (*), susținut de Primăria Municipiului Iași prin intermediul Programului Anual de Finanțare Nerambursabilă destinat proiectelor culturale propuse de organizațiile nonguvernamentale din Municipiul Iași.

Pentru a putea să participați la prezentarea practicii artistice a artistului german Tobias Zielony pe platforma Microsoft Teams, puteți trimite un email pe adresa galeria.aparte@arteiasi.ro. Veți primi ulterior, pe email, o invitație pentru a accesa prezentarea pe platforma Microsoft Teams.

Pe lângă evenimentul de prezentare a practicii sale artistice, artistul Tobias Zielony va mai susține un tele-atelier pe tema „Political Bodies / Corpuri politice”, adresat studenților de la specializarea Foto-Video a UNAGE Iași, și va expune o serie de lucrări în cadrul platformei online Guests Viewing Rooms a website-ului Galeriei Aparte (aparte.arteiasi.ro). Tele-atelierul și expoziția sunt anunțate în cadrul unor evenimente separate.

Participarea artistului Tobias Zielony este posibilă cu sprijinul Centrului Cultural German Iași și Goethe-Institut și este mediată de curatorul Cătălin Gheorghe (Universitatea Națională de Arte „George Enescu” Iași și Vector Studio).


TOBIAS ZIELONY (născut în 1973 în Wuppertal, Germania) este cunoscut pentru reprezentările sale fotografice și filmice ale tinerilor și subculturilor, care – deși încorporate în comunități specifice – utilizează o abordare critică a fotografiei documentare.

Fotografiile sale creează o distanțare între producția de imagine și documentar, având drept consecință o estetică unică și stabilind o relație cu narațiuni fictive. El este interesat să exploreze modul în care imaginile influențează și informează modelarea sinelui, precum și identitatea unei comunități.
În 2009, Zielony a introdus în practica sa animația de tip stop-motion și imaginea dinamică. În 2015 a co-expus în Pavilionul Germaniei la cea de-a 56-a ediție a Bienalei de la Veneția, participând cu lucrarea The Citizen, o cooperare cu activiști refugiați din Germania și ziare și reviste din cinci orașe africane.
A expus extensiv și internațional, realizând expoziții personale la, printre altele, MMK Zollamt din Frankfurt (2011); Camera Austria din Graz (2011); Philadelphia Museum of Art (2011); MAXXI Museo Nazionale delle Arti del XXI Secolo Rome (2012); Berlinische Galerie (2013); Muzeul Von der Heydt, Wuppertal (2017); și pregătind o viitoare retrospectivă la Museum Folkwang, Essen, Germania (2021). Lucrările sale au fost incluse în numeroase expoziții de grup, inclusiv a doua Bienală de la Montevideo (2014) și prima Bienală de la Riga (2018). A fost primul profesor invitat sub titulatura Peter și Irene Ludwig la Universitatea Maghiară de Arte Frumoase.


(*) Programul „UnderAct” are ca scop îmbunătăţirea parcursului profesional al artiştilor, încurajarea inter/transdisciplinarității în artele contemporane, a mobilității artistice și a dialogului cultural. Programul se adresează artiștilor români și străini cărora li se oferă oportunitatea de a cunoaște mediul cultural ieșean, de a interacționa cu artiști locali și de a realiza producții artistice, workshop-uri, întâlniri de tip masterclass.