INCURSIUNI ÎN PRACTICA DESIGNULUI CONTEMPORAN. VIZIUNI. CONEXIUNI.
Colocviu online cu alumni ai FAVD UNAGE Iași

joi, 21 octombrie 2021, ora 18:00

ONLINE, pe platforma Microsoft Teams
Moderator/organizator: Oana Maria Nae
Co-organizator: Alexandra Ghioc
Invitați: Radu Carnariu, Mihai Gâdei, Alexandra Ghioc, Irina Grosu, Andrei Lazăr

Colocviul aduce față în față experiențele mai multor tineri artiști și designeri, absolvenți ai UNAGE Iași, având ca scop principal conectarea actualilor studenți cu o sumă de informații utile rezultate din aceste experiențe. Având o practică diversă, în conexiune cu designul ambiental, ceramica, designul de produs, designul grafic sau grafica în sine, tinerii alumni vor încerca să ofere câteva detalii cu privire la parcursul antreprenorial, de cercetare sau colaborare cu diverse instituții sau firme pe care l-au dezvoltat în carierea lor din ultimii ani. Relația cu arta contemporană, piața de design autohtonă sau europeană vor reprezenta de asemenea puncte de vedere, în care nota personală se îmbină cu contextul profesional de dezvoltare. Printre tematicile abordate în aceasta dezbatere se numără: sustenabilitatea în producția de design contemporan, conexiuni în lumea designului actual, etica procesului de creație în design, libertatea designerului și artistului în raport cu producția eficientă, dificultăți și soluții găsite de-a lungul carierei din ultimii ani, cât de mult se poate experimenta pe scena de producție locală etc.
Evenimentul se va desfășura ONLINE, prin intermediul platformei Microsoft Teams și se adresează atât studenților UNAGE Iași, cât și tuturor celor interesați de fenomenul designului si graficii contemporane. Cei care doresc să asiste la prezentare sunt invitați să trimită un email pe adresa galeria.aparte@arteiasi.ro (în cazul studenților UNAGE Iași, acesta trebuie să conțină și adresa de email instituțională ce corespunde contului asociat platformei Microsoft Teams), specificând numele evenimentului vizat. Instrucțiunile de conectare vor fi trimise pe email.

OANA MARIA NAE este istoric de artă și predă, în prezent, cursuri de artă modernă și contemporană în cadrul Facultatii de Arte Vizuale si Design, Universitatea Națională de Artă George Enescu din Iași. Este interesată de modul de reprezentare a femeii în pictura românească modernă dar și de relația între orientalism și occidentalism în arta modernă timpurie. Este, de asemenea, membru al Centrului de Cercetare Estetică şi Creaţie artistică din cadrul UNAGE și a beneficiat de un grant de participare la CAA 2019 finanțat de Getty Foundation.

ALEXANDRA GHIOC este designer de produs și asistent universitar la Universitatea Națională de Arte ”George Enescu” din Iași unde și-a finalizat studiile de licență, masterat și doctorat. După numeroase premii naționale și internaționale și publicații de specialitate, a fondat alături de artistul vizual și profesorul Radu Carnariu studio-ul multidisciplinar Bisector. Preocupată de tehnologii emergente, design critic și artă, cercetările teoretice și practice ale Alexandrei Ghioc chestionează rolul designului în contextul culturii materiale, cu scopul de a promova designul românesc.Alexandra este membră a Uniunii Artiștilor Plastici din România și colaborează cu diverse instituții, fundații sau ONG-uri precum Consiliul Român de Design, Fundația Comunitară Iași, Design cel Mare (în calitate de membru fondator), Instalart sau Meru prin organizarea de evenimente de profil (conferințe, seminarii și concursuri naționale) și publicarea de studii teoretice. Alexandra Ghioc locuiește și lucrează în Iași (România) și susține workshop-uri și seminarii la diverse universități din Europa.


Prezentarea face parte dintr-o serie de evenimente expoziționale, editoriale și discursive realizate în cadrul proiectului „Baza Extinsă de Activități și Practici în Arte – Baza Aparte Extinsă” finanțat prin intermediul grantului CNFIS-FDI-2021-0093.